Szervezetünk egyik legfontosabb területe a hormonrendszer. A megfelelő egészségi állapotunk elengedhetetlen része. Sokszor az elhízásért is a hormonegyensúlytalanság a felelős. Az inzulinszint ingadozása vezethet elhízáshoz, II. típusú cukorbetegséghez és még sok más kellemetlen betegséghez is.
Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődik, az úgynevezett Langerhans- szigeteinek béta sejtjei termelik. A hormon egy üzenet a sejteknek, hogy hogyan kellene működniük. Ezek az üzenetek, receptorok segítségével jutnak el a testünkben lévő sejtekhez. Inzulinrezisztencia kialakulásakor a szervezet úgy működik, mintha ellenállna az inzulinnak, vagyis rezisztens lesz. Ezen egyensúly felborulása vezethet cukorbetegséghez.
Az inzulin, egy raktározó hormon. De mi a Glükagon?
A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban megjelent új tanulmány leírja azt az új adaptív mechanizmust, amely részt vesz az inzulin hatásának kontrollálásában, és leírja, hogy a glükagon kulcsfontosságú szerepet játszik ebben a folyamatban. A glükagonnak pedig szüksége van egy PGC1A nevű proteinre ahhoz, hogy az inzulinra adott választ szabályozni tudja.
Ha alaposan és részleteibe nézek egy vendéget és a labor leleteit is megvizsgálom, személyre szabottan adok javaslatokat. Viszont általánosságban elmondható, hogy az inzulinrezisztencia civilizációs betegség, a fentebb említett túlzott szénhidrátbevitel az oka.
Amit szoktak javasolni: napi 200 mcg jód, Myo-inozitol, probiotikum, glicin (az inzulin csatornákat támogatja) pl. Freyagena IR rostkomplex étrendkiegészítő por, és a GAL D3-K2 vitamin elengedhetetlen.
Minta étrend: napi 3-5 étkezés
Tengeri herkentyűk: makréla, kagyló, osztriga, lazac, pisztráng, kaviár, tintahal, polip, mert szelénben, Omega-3-ban, jódban és krómban gazdagok.
Savanyúság: alma ecet, balzsamecet, fermentált zöldségek (cukkini, répa, cékla, káposzta)
Hűtött rizs: napi 3x főétkezésekkor érdemes enni (egyszerre 40 gramm szénhidrát szívódik fel a szervezetben az kb. 60-70 gramm rizs)
TILOS: gabona félék, teljes kiőrlésű tészták, pizza, péksütemény, édességek, feldolgozott, acelluláris szénhidrátok
Elkészítési mód: A halak, zöldségek párolva, főzve vagy minimális kókuszolajban sütve, a saláták balzsamecettel, olívaolajjal meglocsolva.
Az inzulinérzékenységet fokozhatjuk még a cirkadián ritmusunk szabályozásával, biohecking módszerekkel és helyes légzéssel is. Hajrá! Remélem segít, akinek ilyen problémája van, kitartás, mindenre van megoldás
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.