LillaCoach

Minden, ami fitnesz

Inzulinrezisztencia

 

Szervezetünk egyik legfontosabb területe a hormonrendszer. A megfelelő egészségi állapotunk elengedhetetlen része. Sokszor az elhízásért is a hormonegyensúlytalanság a felelős. Az inzulinszint ingadozása vezethet elhízáshoz, II. típusú cukorbetegséghez és még sok más kellemetlen betegséghez is.

 

Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődik, az úgynevezett Langerhans- szigeteinek béta sejtjei termelik. A hormon egy üzenet a sejteknek, hogy hogyan kellene működniük. Ezek az üzenetek, receptorok segítségével jutnak el a testünkben lévő sejtekhez. Inzulinrezisztencia kialakulásakor a szervezet úgy működik, mintha ellenállna az inzulinnak, vagyis rezisztens lesz. Ezen egyensúly felborulása vezethet cukorbetegséghez.

 

Az inzulin, egy raktározó hormon. De mi a Glükagon?

Az INZULIN a túlzott szénhidrátbevitel hatására rakódik le, vagyis a szénhidrátot zsírrá alakítja majd eltárolja. Ezzel ellentétes hormon a GLÜKAGON, amit aktivizálnunk kell a szervezetünkben. Hatásmechanizmusa az inzulinnal ellentétes, vagyis zsírbontó szerepe van.

A glükagon a ZSÍRÉGETÉSÉRT felelős hormonunk. Ez a hormon bontja a testzsírt, és ebből állítja elő a szervezetünk számára szükséges energiát. Amikor az inzulin szintünk emelkedik, a glükagon szint csökken. Ezt az állapotot kell megfordítanunk ahhoz, hogy a zsírtároló üzemmódból a zsírégetőbe kerüljünk.

Vagyis, ha az inzulin szintünket kellően alacsonyan tartjuk, a glükagon hormon működésbe lép. A hasnyálmirigy glükagont bocsát ki. Ez, a májba küldött üzenettel, aktivizálja annak működését, hogy megemelje a vércukorszintünket és a májunk elkezdje a zsírsavainkat felhasználni ahhoz, hogy cukrot állítson elő. Ez a hormon viszont akkor tud beindulni, ha nem termel inzulint a hasnyálmirigy.

Ezért fontos, hogy az inzulinszintet alacsonyan tartsuk, ha fogyni szeretnénk. Már egy cukor tartalmú édesség is felborítja a hormonok működését. De szerencsére vannak steviás édességek is, amiket nyugodtan fogyaszthatunk.

 

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban megjelent új tanulmány leírja azt az új adaptív mechanizmust, amely részt vesz az inzulin hatásának kontrollálásában, és leírja, hogy a glükagon kulcsfontosságú szerepet játszik ebben a folyamatban. A glükagonnak pedig szüksége van egy PGC1A nevű proteinre ahhoz, hogy az inzulinra adott választ szabályozni tudja.

 

 

 

Ha alaposan és részleteibe nézek egy vendéget és a labor leleteit is megvizsgálom, személyre szabottan adok javaslatokat. Viszont általánosságban elmondható, hogy az inzulinrezisztencia civilizációs betegség, a fentebb említett túlzott szénhidrátbevitel az oka.  

 

 

 

Amit szoktak javasolni: napi 200 mcg jód, Myo-inozitol, probiotikum, glicin (az inzulin csatornákat támogatja) pl. Freyagena IR rostkomplex étrendkiegészítő por, és a GAL D3-K2 vitamin elengedhetetlen.

 

 

Minta étrend: napi 3-5 étkezés

 

 

Tengeri herkentyűk: makréla, kagyló, osztriga, lazac, pisztráng, kaviár, tintahal, polip, mert szelénben, Omega-3-ban, jódban és krómban gazdagok.

 

Savanyúság: alma ecet, balzsamecet, fermentált zöldségek (cukkini, répa, cékla, káposzta)

 

Hűtött rizs: napi 3x főétkezésekkor érdemes enni (egyszerre 40 gramm szénhidrát szívódik fel a szervezetben az kb. 60-70 gramm rizs)

 

TILOS: gabona félék, teljes kiőrlésű tészták, pizza, péksütemény, édességek, feldolgozott, acelluláris szénhidrátok

 

 

 

Elkészítési mód: A halak, zöldségek párolva, főzve vagy minimális kókuszolajban sütve, a saláták balzsamecettel, olívaolajjal meglocsolva.

 

 

Az inzulinérzékenységet fokozhatjuk még a cirkadián ritmusunk szabályozásával, biohecking módszerekkel és helyes légzéssel is. Hajrá! Remélem segít, akinek ilyen problémája van, kitartás, mindenre van megoldás

A bejegyzés trackback címe:

https://lillacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr1217780254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

LillaCoach

Színes receptek, edzés, mentális és lelki egészség, életöröm Lillával. Szenvedélyem a testépítés és a fitnesz, szeretek segíteni és alkotni. Imádom a mediterrán ízeket, az egyszerű desszerteket és a gyors vacsorákat, na meg a nagy társasjátékozásokat. A család, a barátok és a csapattársak mindig megihletnek.

Friss topikok

süti beállítások módosítása