LillaCoach

Minden, ami fitnesz

A zsigeri zsír

 

 


Mostanában az Oxygen Fáy Fitnesz teremben sokan megkeresnek, hogy készítsek nekik testösszetétel analízist. Ami sokakat érdekel és a legfontosabb értékek a testzsír százalék értéke, a zsigeri zsír, a vízháztartás százalékos értéke, a jobb-bal oldal közti izom disbalance és az edzettségi szint.  

 

Nézzük meg, mit jelent a zsigeri zsír!

 

Ha több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit elégetünk, az zsírfelesleg formájában lerakódik a hasunkra, lábainkra, karjainkra. Vagy egyenletesen szétoszlik testünkön, de akár a belső szervek között is lerakódhat. Ezt hívjuk zsigeri zsírnak és ez az a zsírréteg, amely nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos egészségügyi problémákat is okozhat.

A zsigeri zsírszövet anyagcseréje aktív, működése közben pedig olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek gyulladást is okozhatnak - ez az oka a legtöbb, elhízással összefüggő betegségnek is. Minél több zsírt raktározunk a belső szerveink között, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki szív- és érrendszeri betegség, agyvérzés (stroke), cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegség, terméketlenség, reflux, zsírmáj, epekő, légzési probléma vagy depresszió. 

Jobb lenne zsírégető üzemmódban élni, mint szénhidrát égetőben, de magyarok vagyunk... gabonán nőttünk fel többnyire. Valamennyi szénhidrátra szükségünk van, le lehet szokni teljesen, de nagyon nehéz. Elsősorban az agyunknak, vörösvértestjeinknek, izmainknak fontos a szénhidrát. De bőven elég, ha szénhidrátból fedezzük a napi kalóriaszükségletünk felét, kb. 120 grammot együnk naponta, ezt is lehetőleg elosztva a 3 főétkezésre. Lányok, fiúk lehet szénhidrát mentes napokat is tartani egyébként nyugodtan. J

Persze nem mindegy, hogy szénhidrátigényünket magas rost tartalmú zöldségekből, rizsből és egyéb gluténmentes gabonákból vagy pedig feldolgozott, gyors ételekből visszük be. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lillacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr2917779646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

LillaCoach

Színes receptek, edzés, mentális és lelki egészség, életöröm Lillával. Szenvedélyem a testépítés és a fitnesz, szeretek segíteni és alkotni. Imádom a mediterrán ízeket, az egyszerű desszerteket és a gyors vacsorákat, na meg a nagy társasjátékozásokat. A család, a barátok és a csapattársak mindig megihletnek.

Friss topikok

süti beállítások módosítása