LillaCoach

Minden, ami fitnesz

LEVEGŐ

A versenyfelkészülés mellett figyelek a drága vendégeimre is, illetve a saját brandemet is építem folyamatosan. Múlt hétvégén kaptam egy megtisztelő meghívást Százhalombattára Mészáros Gábor és Lengyel Bonita akrobatikus rock and roll versenyző páros által, örömmel mentem és kétszer másfél órában leizzasztottam a 100 fős edzőtábor résztvevőit.

 

De most másról szeretnék írni. Amikor tudom, képzem magam az egészséges életmóddal kapcsolatban. 2 éve végeztem el a Buteyko légzés tanfolyamot, hogy átadhassam a légzés problémákkal élő vendégeimnek a gyakorlatokat. 

 

 

Evés nélkül hetekig el tudunk lenni, levegő nélkül csak néhány percig...

 

 

Beszéljünk a légzésről, mert nincs a köztudatban az egészségmegőrzés területén. Az emberek 90 %-a rosszul lélegzik. Felborulhat az anyagcsere, oxigén hiány léphet fel vagy akár izomgörcsök.

 

Túllégzés okai:

 

-       túl sok oxigént szívunk be és fújunk ki 1 perc alatt – így lecsökken a szén-dioxid koncentrációja a szervezetben

-       a szén-dioxid összehúzza a sima izmokat, pl. erek, hörgők falát borító izmok, beleket, belső szerveket és akár görcsök is kialakulhatnak, ha beszűkülnek és magas vérnyomás is kialakulhat

-       alacsony szén-dioxid koncentráció esetén erősebben kötődnek a hemoglobinhoz az oxigén molekulák, és nem jut el a sejtekhez az oxigén, hiába lélegzünk

 

Megoldás:

 

-       csak orron át történő légzés

-       kifújjuk a levegőt, majd befogjuk az orrunkat és bólogató mozgás közben visszatartjuk a levegőt, szájon át ne vegyünk levegőt, csak az orrunkon amikor elengedtük az orrunkat

-       leragasztjuk a szánkat napközben és hozzászoktatjuk magunkat az orrlégzéshez

-       gézlapot teszünk az egyik orrlukunkba, hogy csökkentsük a légzést

-       pehely légzés: tegyük a mutató ujjunkat az orrunk alá és így lélegezzünk

 

 

1952-ben fedezte fel Buteyko professzor a túllégzés jelenségét. Úgy jött rá, hogy súlyos betegeket figyelt meg, akik közel állnak a halálhoz, azt figyelte meg, hogy ahogy súlyosbodik a betegségük úgy fokozódik a légzésük. Neki 240-es vérnyomása volt és erős fájdalmakkal küzdött, észrevette, hogy fokozódik a légzése. Elkezdte csökkenteni a légzését és teljesen megszűntek a fájdalmai. A kidolgozott módszerével teljesen meggyógyult.

 

Több, mint 150 féle betegség gyógyítására használják a moszkvai klinikán a Buteyko módszert. Az asztma, allergia, COPD gyógyítása a leglátványosabb. Magas vérnyomás, migrén, pánik betegség, ekcéma, túlsúly, alvási apnoe gyógyítására is kiváló. A belső folyamatok, az anyagcsere, a keringés, vérnyomás, a ph mind a normális működés felé indul a Buteyko légzés hatására.

 

 

Nem csak asztmásoknak hasznos, ha csak orrdugulást, horkolást, köhögést tapasztalsz, akkor is nyugodtan próbáld ki, mert segíteni fog :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lillacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr9417769610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

LillaCoach

Színes receptek, edzés, mentális és lelki egészség, életöröm Lillával. Szenvedélyem a testépítés és a fitnesz, szeretek segíteni és alkotni. Imádom a mediterrán ízeket, az egyszerű desszerteket és a gyors vacsorákat, na meg a nagy társasjátékozásokat. A család, a barátok és a csapattársak mindig megihletnek.

Friss topikok

süti beállítások módosítása